2016. január 23., szombat

Aranygaluska sodóval



Hozzávalók:

50 dkg liszt
csipetnyi só
2-3 evőkanálnyi cukor
2.5 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj
2 tojás sárgája
2.5-3 dl langyos tej
1 evőkanálnyi vaj a forma kikenéséhez


Továbbá:

20 dkg darált dió
15 dkg cukor
10 dkg olvasztott langyos vaj


Elkészítés:

1 dl langyos tejben elkeverünk 1 teáskanálnyi cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, és megvárjuk, míg felfut.

A szitált, szoba hőmérsékletű lisztbe keverjük a kis sót, a maradék cukrot, hozzáadjuk a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt, és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát tudjunk dagasztani.A dagasztás végén fokozatosan belecsorgatjuk az olvasztott vajat is.
 Amikor a tészta hólyagot vet, felülete szép sima, elválik az edény falától, akkor letakarjuk az edényt, és hagyjuk duplájára kelni.

A formát (nálam egy közepes méretű tepsi, kb. 32x22 cm) kivajazzuk.

A szóráshoz való cukrot, diót elkeverjük egymással, a vajat felolvasztjuk langyosra.

A megkelt tésztából diónyi darabokat tépkedünk, és gömbölyűre formáljuk őket. A gömböket a vajban és a cukros dióban megforgatjuk, és sorban a formába helyezzük őket, nem túl szorosan közel egymáshoz. Ha egy sorban nem fér el, újabb sort teszünk a tetejére, a megmaradt cukros diót a végén rászórjuk.

A formálás másik változata: kb. ujjnyi vastagságra nyújtjuk a tésztát, és kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Így szép egyforma, kis gömböket kapunk (nálam a tépkedéses módszerrel kicsit nagyok lettek).

A formát letakarva hagyjuk még kelni a tésztát, míg a sütő felmelegszik, ez kb. 20 perc.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 35-40 perc alatt
Ha nagyon pirulna a teteje, le lehet takarni fóliával félidőben.

 Amikor kissé lehűl a tészta, sodóval (borsodó vagy vaníliasodó) leöntve fogyasztjuk. 


Nincsenek megjegyzések: