2010. augusztus 22., vasárnap

Barackos kefires lepény



Hozzávalók:

4 tojás
2 pohár cukor (kefires pohár a mérce)
1 csomag vaníliás cukor
2 pohár kefir (175 gr)
1 csipetnyi só
½ pohár olaj
3 pohár liszt
1 csomag sütőpor (12 g)

Tetejére:

50-60 dkg hámozott, darabolt barack (vagy más idénygyümölcs / mirelit)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit kikeverjük úgy, hogy a sütőport előzőleg elkeverjük a liszttel.

A folyékony masszát kikent, lisztezett formába öntjük, tetejére szórjuk a gyümölcsöt, és előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt kisütjük.

2010. augusztus 21., szombat

Szilvás lepény



Hozzávalók:

Alsó tésztalap:

30 dkg liszt
13 dkg vaj
2 tojás sárgája
1,5 dl tejföl
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
1 csipetnyi só


Töltelék:

10 dkg darált dió
1 kg magozott, negyedelt szilva
10 dkg kristálycukor
1 teáskanálnyi őrölt fahéj (kb.)

Felső tészta:

5 tojás
10 dkg porcukor
4 evőkanál tejföl
½ citrom reszelt héja
5 dkg zsemlemorzsa
1 csipetnyi só

Elkészítés:

A tésztához a vajat elmorzsoljuk a picit megsózott liszttel, hozzáadjuk a langyos tejfölben elkevert élesztőt, a tojás sárgákat, végül a porcukrot is, és könnyen kezelhető tésztát gyúrunk belőle.
Letakarva pihentetjük fél órán keresztül.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, zsiradékkal kikent, lisztezett gáztepsibe (kb. 33x33 cm) fektetjük, majd tojásfehérjével megkenjük, és letakarva hagyjuk duplájára kelni.

Amikor szépen megkel, megszórjuk darált dióval, egyenletesen elosztjuk rajta a szilvát, és meghintjük fahéjas cukorral.

A felső tésztaréteghez felverjük a tojások fehérjét, apránként hozzáadva a cukrot, kemény habot készítünk belőle.
Egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáit, majd a tejföllel keverjük el, ízesítjük a citromhéjjal, a pici sóval, és elkeverjük a zsemlemorzsával.

A masszát elsimítjuk a szilvás réteg tetején, és előmelegített, 180 °C-os sütőben kisütjük a süteményt kb. 40 perc alatt.

A süti nagyon finom lett, könnyű piskótás kombináció, családon belül pillanatok alatt elfogyott.Nem véletlen, szilvás lepény bármilyen mennyiségben jöhetne...

A recept Domonkos Lászlóné Mindentudó Szakácskönyvében található, és a Falatozzunk c. blog jóvoltából jutott el hozzám.

2010. augusztus 17., kedd

Konyakmeggyes szelet



Ezt a süteményt megutaztattuk kb. 300 km-t, ezért le kellett jól hűteni előzőleg is és az úton is a nagy meleg miatt, így bepárásodott a teteje. Ez látszik a fotón is, most tekintsünk el ennyi hibától, normális körülmények között nem így néz ki.
A receptet viszont mindenképpen fel szerettem volna tenni, mert nagy siker volt a vendégek körében.

Hozzávalók:

Tészta 1.

6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt

Tészta 2.

30 dkg liszt
½ csomag sütőpor
1 evőkanál keserű kakaópor
5 dkg cukor
5 dkg szobahőmérsékletű margarin
2 tojás sárgája
1 dl tej

Töltelék:

4 evőkanál liszt
5 dl tej
25 dkg puha margarin
20 dkg porcukor
2-3 kiskanál konyakmeggy aroma (nálam vanília aroma került bele kevés meggylével elkeverve)
1 üveg magozott meggy

Csokimáz:

2 tojásfehérje
12 dkg porcukor
1-2 evőkanál kakaópor
5 dkg margarin

(nálam tortabevonó csokoládé volt az utaztatás miatt, az keményre dermedt)

Elkészítés:

A piskótához a tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk fokozatosan a cukrot, és kemény habot verünk belőle. Egyenként elkeverjük a tojások sárgáival, végül a szitált lisztet is hozzáadjuk.
Gáztepsiben sütőpapíron elsimítjuk a masszát, és előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 15-20 perc alatt.
A kihűlt tésztát kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk.

A kakaós tésztához a hozzávalókat összedolgozzuk annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Két részre osztjuk.
Sütőpapíron gáztepsi méretben (kb. 30x30 cm) 180 °C-on kisütjük a kinyújtott lapokat egyenként, külön-külön 8-10 perc alatt.
Légkeveréses sütőnél 165 °C-ra állítjuk be a hőt.

A krémhez a lisztet és a tejet csomómentesre keverjük, lassú tűzön állandó keveréssel besűrítve felfőzzük, majd időnként megkevergetve kihűtjük. A masszát a kihűlés után géppel simára keverjük.
A margarint kihabosítjuk, majd először a cukrot adjuk hozzá fokozatosan, végül a tejes masszával elegyítjük. Az aromával ízesítjük.

A darabolt piskótát elkeverjük lazán a krémmel lehetőleg úgy, hogy a piskótadarabok egyben maradjanak, utána a lecsepegtetett meggyet is beleforgatjuk.

A meggyes masszát az alsó lapra halmozzuk, szépen egyenletesen elsimítjuk, és befedjük a másik lappal.

A mázhoz a tojások fehérjét gőz fölött fölverjük, majd a kakaót, és a puha, szobahőmérsékletű margarint is hozzáadjuk.
Egyenletesen bevonjuk vele a tésztát, dermedni hagyjuk, és utána szeleteljük hosszúkás szeletekre.
Kb. 36 szelet lesz belőle.

A sütemény receptje eredetileg a Ráma 2010-es karácsonyi kiadványában található.

Az unokám születésnapi családi ebédjére vittem, a vendégek legnagyobb örömére, ugyanis nagyon-nagy sikert aratott, mindenkinek ízlett. Még a vejem öccse is több szeletet megevett belőle, pedig alapvetően ő nem egy sütemény-rajongó.

2010. augusztus 7., szombat

Morzsás szilvás lepény



Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipetnyi só
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg darált dió
1 kávéskanálnyi fahéj
1 citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
25 dkg margarin

Tetejére:

1 kg tisztított, negyedelt szilva
1 nagy pohár tejföl (450 gr)
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vanília ízű pudingpor
4 tojás

Elkészítés:

A tésztához való adalékokat összedolgozzuk. Elég összemorzsolni, vagy a robotgép dagasztó spiráljával morzsalékosra összeállítani.

A tészta 2/3-ad részét kizsírozott, nagyméretű lisztezett tepsibe nyomkodjuk, vagy kinyújtjuk, és a tepsibe illesztjük úgy, hogy pereme is legyen.

A tejfölt, a cukrokat, a pudingport és a tojásokat kikeverjük, folyós massza lesz belőle.

A tészta tetején elrendezzük a szilvaszeleteket, és a tejfölös keveréket egyenletesen ráöntjük.

Tetejére a maradék tésztát morzsoljuk.

Előmelegített, 180 °C – os sütőben sütjük ki, míg a teteje szépen megpirul.

2010. augusztus 1., vasárnap

Almás joghurtos lepény



Hozzávalók:

2 tojás
2 dl cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl olaj
2 dl joghurt
5 dl liszt
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja

Töltelék:

1 kg reszelt alma
1 citrom leve
1 kávéskanálnyi fahéj
1-2 evőkanálnyi cukor

Elkészítés:

A tésztához az adalékokat kikeverjük.
Sűrű, de önthető masszát kapunk, amelynek felét közepes méretű kikent, lisztezett tepsibe simítjuk.

A reszelt almát elkeverjük a citromlével, a cukorral (el is hagyható, - ízlés szerint), a fahéjjal, és a massza tetején egyenletesen elsimítjuk.

A tészta maradékával bevonjuk az almás réteget.
A massza vékonyan fog elterülni az alján és a tetején egyaránt.Ha kisebb tepsiben sütjük, vastagabb tésztát kapunk.

200 °C-on előmelegített sütőbe tesszük, de levesszük a hőt 180 °C-ra, és kb. 45-50 perc alatt szép pirosra kisütjük.

Megjegyzés:

Bármilyen gyümölccsel készíthető, pl. meggyel, cseresznyével. Ebben az esetben a gyümölcsöt lisztben megforgatjuk, és a tészta tetejére szórjuk.
Joghurt helyett kefirt is használhatunk, én is kefirrel készítettem.
Finom sütemény, könnyű tésztával, nagyon eteti magát...
Ha leszámítjuk az almapucolás maceráját, akkor a süti összeállítása pillanatok alatt megtörténik, és már csak a mosogatás idejével kell még számolnunk.